Hoe oude watertorens worden omgetoverd tot woningen – NRC Handelsblad

Hoe oude watertorens worden omgetoverd tot woningen – NRC Handelsblad

IN Boren
Projectnaam:
Project oude watertorens
Datum:
September 11, 2020
Locatie:
Strijen
Over Het Project

Watertorens vullen nog altijd het landschap in veel Nederlandse plaatsen. Waar er vroeger een grote hoeveelheid aan water werd opgeslagen in de torens, zijn de meeste watertorens anno 2020 niet meer in gebruik. De bouwwerken vervullen nu nieuwe functies. Zo worden oude watertorens vandaag de dag omgebouwd tot imposante woongelegenheden.

Watertorens werden in de negentiende eeuw volop in Nederland gebouwd. De torens dienden om druk op het water te houden en zo inwoners van stromend water te voorzien. Inmiddels wordt deze functie vervuld door pompen, en hebben drinkwaterbedrijven deze ooit onmisbare torens grotendeels afgeschreven. Slechts enkele behouden tot op de dag van vandaag hun oorspronkelijke functie.

Gedaanteverwisseling
Deze bijzondere bouwwerken zijn echter niet in verval geraakt nadat de hoofdfunctionaliteit van de torens wegviel. De laatste jaren worden watertorens steeds vaker omgebouwd tot musea, expositieruimten, en zelfs tot woningen.

Een voorbeeld van een dergelijke watertoren is de watertoren uit het Zuid-Hollandse dorpje Strijen. Deze ruim honderd jaar oude toren werd al een tijdje gedeeltelijk als woonhuis gebruikt, maar is onlangs volledig bewoonbaar gemaakt. Bij deze transformatie speelde het betonboorbedrijf Stubbe Waddinxveen een grote rol.

De aanpak
De watertoren in Strijen bestond in principe uit twee delen: de onderkant waar al reeds mensen in woonden en de nog oorspronkelijke bovenkant van de toren. Deze cirkelvormige bovenkant werd gekenmerkt door de grote betonnen watertank die zich in het midden van het bouwwerk bevond. Om de watertank heen lag een looppad van een meter. Deze hele ruimte moest bewoonbaar worden. Dit was geen simpele klus. Er was een gebrek aan licht in de ruimte en er diende een trapgat gezaagd te worden om boven te komen.

Het probleem met het licht was gemakkelijk op te lossen. Er zijn vier grote ramen in de ruimte aangebracht die de bovenkant van de watertoren overdag van voldoende licht voorzien. Het grootste probleem lag bij de creatie van het trapgat. Deze diende namelijk uitzaagd te worden. Het proces van het uitzagen was geen probleem; de moeilijkheid lag bij het verwijderen van de losgezaagde platen. Watertorens zijn vrij hoge constructies, wat het lastig maakt om de grote platen veilig naar beneden te krijgen. Uiteindelijk heeft Stubbe Waddinxveen daarom de keuze gemaakt om de betonnen platen via het dak met een gigantische kraan naar beneden te hijsen. Deze aanpak leidde tot succes.

Bezichtiging
Al met al, was het bewoonbaar maken van de bovenverdieping van de watertoren een flinke klus. Het is beslist niet eenvoudig om eeuwenoude bouwwerken als deze volledig te moderniseren en bewoonbaar te maken. Het resultaat mocht er volgens de eigenaar van het pand dan ook zeker zijn. Stubbe Waddinxveen ontving als teken van dank een uitnodiging om de opening van de nieuwe woonruimte bij te wonen, en mocht zo deze bijzondere klus op een bijzondere manier afsluiten.

Stubbe Waddinxveen is een boor- en zaagbedrijf dat graag meedenkt met de klant en altijd wel een innovatieve oplossing voor klussen heeft. Wij scoren met boren en slagen met zagen.